OK here's one for ya...

A case of PEBKAC (Problem Exists Between Keyboard and Chair)? Tell us about your war stories!
User avatar
Deep Thought
Posts: 3124
Joined: Thu Mar 20, 2008 9:23 am
Location: La Grange, IL
Contact:

OK here's one for ya...

Post by Deep Thought » Fri Mar 18, 2016 6:28 pm

The weather in the Chicago area the last few days has definitely lived up to the "windy city" meme...my office power was out for almost two hours Wednesday afternoon due to the wind. It was still blowing pretty good this morning.

Got a near-panic call from WCGO in Evanston this morning. ComEd had been playing bouncy bouncy with the three phase power which had managed to trip half the breakers and take out a couple of UPSs at the transmitter site. The transmitter tripped off and wouldn't come on via remote...the remote control UPS was one of the casualties. Upon arriving at the site their engineer also noted that the phasor controller had opened the interlock even though all the towers were properly switched. So, he reset everything, switched back and forth between D and N to get it all back in sync and turned the Nautel XR12 transmitter on.

1100 watts forward, 400 watts reflected. Ugh. Since the day ND and night DA only have the transmitter and tower in common I had him switch to night pattern. 1100 watts forward, 400 watts reflected. Huh?

Off I go from La Grange to Skokie, a 45 minute drive with no traffic. :shock:

Get to the transmitter site, everything looks good, no popped capacitors, no alarms on the transmitter. No reason for it to be running this out of whack. Switched patterns once again just to check. No change. So I try to adjust the power. No change. Then I notice that the PA supply current reading is not moving with modulation. Hmmm. Turned the transmitter off.

Display and power meter sez...1100 watts forward, 400 watts reflected. The damn controller that runs the panel is locked up. :roll: Cut power to the transmitter, waited for the power supply to completely discharge and turned the breaker back on. Transmitter comes up at 10 KW like nothing was ever wrong. 10,000 forward, 0 reflected. All parameters normal, except that something managed to change the #1 preset from 10 KW to 1.1 KW. Reset that, and everything is groovy.

I think I liked it better when we didn't have to reboot transmitters to get them work right. :lol:
Mark Mueller • Mueller Broadcast Design • La Grange, IL • http://www.muellerbroadcastdesign.com

ChuckG
Posts: 874
Joined: Tue Mar 11, 2008 11:12 pm
Location: Moo
Contact:

Re: OK here's one for ya...

Post by ChuckG » Fri Mar 18, 2016 7:51 pm

Deep Thought wrote: I think I liked it better when we didn't have to reboot transmitters to get them work right. :lol:
Heck no. I spend enough time telling people "unplug it, count to 10, plug it back in" as it is, lol. I was hoping I'd be retired before they started tying microcontrollers to that big lightning rod in the back. :lol:
<><><><><><><><><>
Chuck Gennaro
Central Wisconsin

User avatar
RGORJANCE
Posts: 1340
Joined: Mon Dec 31, 2007 7:48 am
Location: RACINE, WI

Re: I was hoping I'd be retired before they started tying microcontrollers to that big lightning rod in the back. :lol:

Post by RGORJANCE » Sat Mar 19, 2016 8:52 am

How soon you forget....the Harris SX series had not one, but two u-procs. Double trouble, especially when in the early production units, the long PC board cracked and they looked at each other, said huh?, and then DUUUHHHHH!!, and then shut the rig down. Rebooting didn't help. :twisted:

Fossil

User avatar
Dale H. Cook
Posts: 713
Joined: Thu Dec 20, 2007 9:08 am
Location: Roanoke/Lynchburg, VA
Contact:

Re: I was hoping I'd be retired before they started tying microcontrollers to that big lightning rod in the back. :lol:

Post by Dale H. Cook » Sat Mar 19, 2016 11:25 am

RGORJANCE wrote:How soon you forget....the Harris SX series had not one, but two u-procs.
That was one of the reasons why I was early among those who began referring to the "SX Series" as the "Sucks Series." That series tried to be smart but suffered from a lot of stupid problems.
Dale H. Cook, Contract Engineer, Roanoke/Lynchburg, VA
http://plymouthcolony.net/starcityeng/index.html

grich
Posts: 292
Joined: Fri Sep 02, 2011 11:19 am
Location: MP89.5, Mason City Subdivision

Re: OK here's one for ya...

Post by grich » Sat Mar 19, 2016 3:03 pm

Ugh. I didn't get to sleep until 5am because my favorite SX-1, with which I've had a 32-year-long relationship with, decided to pop a MOSFET in a PDM amp. Do the later version PDM amps have MOSFETs socketed? Mine don't (s/n 018, if I recall correctly). Out comes the solder-sucker and braid. Hands covered with heat-sink grease.

Don't think it had anything to do with the wind, but still a PITA.

User avatar
Dale H. Cook
Posts: 713
Joined: Thu Dec 20, 2007 9:08 am
Location: Roanoke/Lynchburg, VA
Contact:

Re: OK here's one for ya...

Post by Dale H. Cook » Sat Mar 19, 2016 3:06 pm

grich wrote:Do the later version PDM amps have MOSFETs socketed?
I dunno. I have been lucky enough to not have worked on one in more than a quarter of a century. :-)
Dale H. Cook, Contract Engineer, Roanoke/Lynchburg, VA
http://plymouthcolony.net/starcityeng/index.html

User avatar
Bill DeFelice
Posts: 204
Joined: Wed May 18, 2011 6:29 pm
Location: Fairfield County, CT
Contact:

Re: I was hoping I'd be retired before they started tying microcontrollers to that big lightning rod in the back. :lol:

Post by Bill DeFelice » Sat Mar 19, 2016 6:00 pm

Dale H. Cook wrote:
RGORJANCE wrote:How soon you forget....the Harris SX series had not one, but two u-procs.
That was one of the reasons why I was early among those who began referring to the "SX Series" as the "Sucks Series." That series tried to be smart but suffered from a lot of stupid problems.
I considered myself lucky back when colleagues had SX series boxes I had an MW-1 (not the A version) and it rarely gave me any problems. Of course the RCA BTA-1R was built like a tank and took anything you could throw at the old girl.
Webmaster
History of Westport Connecticut Radio
The WMMM Tribute Site

CampusBroadcaster.net
Legal, low power, license-free broadcasting for educational institutions

User avatar
Dale H. Cook
Posts: 713
Joined: Thu Dec 20, 2007 9:08 am
Location: Roanoke/Lynchburg, VA
Contact:

Re: I was hoping I'd be retired before they started tying microcontrollers to that big lightning rod in the back. :lol:

Post by Dale H. Cook » Sat Mar 19, 2016 7:02 pm

Bill DeFelice wrote:... back when colleagues had SX series boxes I had an MW-1 (not the A version) and it rarely gave me any problems. Of course the RCA BTA-1R was built like a tank and took anything you could throw at the old girl.
At about that time I had a 315R-1 for a main, which I loved, and after I overhauled the rather neglected BTA-1L it was a very reliable aux.
Dale H. Cook, Contract Engineer, Roanoke/Lynchburg, VA
http://plymouthcolony.net/starcityeng/index.html

kcbooboo
Posts: 434
Joined: Sat Dec 10, 2011 4:53 pm
Location: East of the Mississippi

Re: OK here's one for ya...

Post by kcbooboo » Sun Mar 20, 2016 7:04 am

Bill said: "Of course the RCA BTA-1R was built like a tank and took anything you could throw at the old girl."

Did the BTA-1R still have mercury-vapor rectifiers in it, or had Clif or someone else replaced them with solid-state rectifiers by the time you got involved? I'm reasonably sure both the AM and FM 1kw xmtrs had mercury in 1969. The nice thing was they were SOOOOOOOOOOOO quiet. Little blowers that did the job, unlike the tornado noisemakers in today's equipment.

Bob M.

User avatar
Deep Thought
Posts: 3124
Joined: Thu Mar 20, 2008 9:23 am
Location: La Grange, IL
Contact:

Re: OK here's one for ya...

Post by Deep Thought » Sun Mar 20, 2016 12:59 pm

kcbooboo wrote:Little blowers that did the job, unlike the tornado noisemakers in today's equipment.
Of course, those transmitters liked the sauna and 150 degrees internal temp was normal. Today's solid state rigs start sweating at 75 degrees. :lol:
Mark Mueller • Mueller Broadcast Design • La Grange, IL • http://www.muellerbroadcastdesign.com

User avatar
Shane
Posts: 705
Joined: Fri Feb 01, 2008 12:08 am
Location: Omaha
Contact:

Re: OK here's one for ya...

Post by Shane » Sun Mar 20, 2016 3:26 pm

Our BTA500R was so quiet it could have been in the studio. Since it's been mothballed for over 10 years I don't believe it will be very quiet for whoever fires it up next. :mrgreen:
Mike Shane, CBRE
---Omaha---

RodeoJack
Posts: 115
Joined: Fri May 29, 2015 12:54 pm
Location: Port Orchard, WA
Contact:

Re: OK here's one for ya...

Post by RodeoJack » Sun Mar 20, 2016 4:18 pm

So... we should expect future transmitters to include a UPS for the internal computers?

ChuckG
Posts: 874
Joined: Tue Mar 11, 2008 11:12 pm
Location: Moo
Contact:

Re: I was hoping I'd be retired before they started tying microcontrollers to that big lightning rod in the back. :lol:

Post by ChuckG » Sun Mar 20, 2016 11:33 pm

RGORJANCE wrote:How soon you forget....the Harris SX series had not one, but two u-procs. Double trouble, especially when in the early production units, the long PC board cracked and they looked at each other, said huh?, and then DUUUHHHHH!!, and then shut the rig down. Rebooting didn't help. :twisted:
Fossil
So I should have retired in 1984? :lol:
Last edited by ChuckG on Sun Mar 20, 2016 11:41 pm, edited 2 times in total.
<><><><><><><><><>
Chuck Gennaro
Central Wisconsin

ChuckG
Posts: 874
Joined: Tue Mar 11, 2008 11:12 pm
Location: Moo
Contact:

Re: OK here's one for ya...

Post by ChuckG » Sun Mar 20, 2016 11:39 pm

grich wrote:Ugh. I didn't get to sleep until 5am because my favorite SX-1, with which I've had a 32-year-long relationship with, decided to pop a MOSFET in a PDM amp. Do the later version PDM amps have MOSFETs socketed? Mine don't (s/n 018, if I recall correctly). Out comes the solder-sucker and braid. Hands covered with heat-sink grease.

Don't think it had anything to do with the wind, but still a PITA.
They're socketed in the later Gates series. I don't know if they are a direct swap to an SX, but I'd bet they are.

The last SX I worked on, it appeared that someone replaced Mosfets by prying the bad ones out with a screwdriver instead of unsoldering them. I pulled the amp board and a handful of them hadn't been re-soldered. I wonder if they thought they were socketed and just stuck really bad? :lol:
<><><><><><><><><>
Chuck Gennaro
Central Wisconsin

User avatar
BroadcastDoc
Site Admin
Posts: 2723
Joined: Tue Nov 13, 2007 3:34 pm
Location: Milwaukee, WI
Contact:

Re: OK here's one for ya...

Post by BroadcastDoc » Fri Mar 25, 2016 5:56 am

RodeoJack wrote:So... we should expect future transmitters to include a UPS for the internal computers?
Nautel already has an optional UPS interface for many of their transmitters.
Christopher "Doc" Tarr CSRE, DRB, AMD, CBNE
Help support the Virtual Engineer, use our 1&1 Affiliate link if you need good, cheap hosting.
Virtual Engineer. The Broadcast Engineering discussion forum

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest